Едно приятелче

Разхождахме се в гората.
Търсех дупки на лисици и се взирах дълбоко във всеки детайл, да намеря следи или дири. Така изведнъж погледът ми се натъкна на този приятел, който беше буквално кацнал на върха на една малка акацийка.

A friend of mine, a photo by JoojiNi Art on Flickr.
Имам опит със снимането на подобни влечуги и ще споделя тази тайна сега с Вас.
По принцип тези животни много разчитат на прикритието си, но всъщевременно са и много любопитни, двете неща си противоричат, но за ловец като мене е идеално.
Мимикрията на тези животни ги кара да стоят неподвижни докато не се уверят, че са забелязани. Сетивата им са много развити и винаги разбират, когато ги доближава някой, благодарение на топлината, която излъчват телата ни.
Че ако някога се опитате да заснемете гущер от близо (10-20см), първо трябва да спечелите доверието му.
Приближете се бавно и протегнете фотоапарата към него.
Звука, който издава камерата докато фокусира, се харесва много на тези животинки и привлича интереса им, така че като за начало - "запознайте" го с камерата, без да се доближавате и да се опитвате да гледате през визьора (ако камерата Ви има "life view" ще можете да правите точни кадри от самото начало, но едва ли после ще посмеете да погледнете през визьора и да се доближите толкова).

След като направите няколко кадъра, постепенно приближавайте по-близо камерата до гущера. Не правете резки движения, всичко трябва да се случва плавно и постепенно. Крийте се зад камерата и избягвайте да ви вижда в началото.
След като вече погледнете през визьора може спокойно да се наслаждавате на красотата на тези влечуги.
В този случай направих около 10-15 кадъра, като накрая дори го гледах директно.

Предполагах, че гущерът си мисли, че аз не го виждам и затова не помръдваше и съм сигурен, че в началото беше така . Дори първоначално, дишането му беше по-учестено, което е ясен признак, че е изпитвал страх, но след това се успокои и дори започна да премижа блажено с клепачи.

A friend of mine, a photo by JoojiNi Art on Flickr.